NOVA FORMULA! Još 2x ulja norveškog lososa!
12 nevjerojatnih činjenica o omega-3 masnim kiselinama
1 U inuitskom rječniku ne postoji riječ za srčani udar

Inuiti s Grenlanda konzumiraju puno masti bogate omega-3 masnim kiselinama morskog porijekla. U njihovom jeziku postoji više od 40 riječi za snijeg , ali ni jedna za srčani udar. Istraživanje o prehrani Grenlanđana provedeno 70-ih godina pokrenulo je zanimanje znanstvenog svijeta za omega-3.

3 Najbolja omega-3 dolazi iz lososa

Najkvalitetnije omega-3 masne kiseline dolaze iz lososa. Losos i tuljan sadrže jedinstvenu mješavinu ovih nezasićenih masnih kiselina, bogatih sa sve tri njihove vrste (EPA, DHA i DPA), za razliku od većine ribe koje imaju samo dvije.

5 60% ljudskog mozga sastoji se od omega-3 masnih kiselina

Sastav ljudskog mozga značajno se razlikuje od mozga većine životinja, osim tuljana. Na temelju ovoga stručnjaci su zaključili da se desecima tisuća godina ljudska hrana uglavnom temeljila na ribi, a ne mesu. To bi mogao biti razlog zašto se 60% našeg mozga sastoji od omega-3 i zašto naše zdravlje toliko ovisi o tim masnim kiselinama.

Izvor: Chia-Yu Chang , Der-Shin Ke, Jen-Yin Chen, Essential fatty acids and human brain. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20329590/
7 Oxford, Cambridge i Harvard

Znanstvenici iz raznih institucija kao što su Oxford, Cambridge i Harvard proveli su više od 10.000 studija o omegi-3, otkrivajući obilje njihovih zdravstvenih prednosti. To je vjerojatno najproučavaniji nutrijent na svijetu.

Izvor: GOED.
9 Omega-3 podržava majke i njihove bebe!

Osiguravanje odgovarajuće količine omega-3 masne kiseline posebno je važno tijekom trudnoće i dojenja. Poljsko ginekološko društvo preporučuje dnevni unos omega-3 masnih kiselina od 600 mg za trudnice i 1000 mg za žene s rizikom od prijevremenog poroda.

Izvor: Preporuke Poljskog ginekološkog društva o suplementaciji dokozaheksaenske kiseline u prevenciji prijevremenog poroda.
11 Dobro za osobe s prekomjernom težinom

Epidemiološke studije pokazuju da niske razine omege-3 mogu biti povezane s većim rizikom od mnogih bolesti. Čini se da su osobe s prekomjernom tjelesnom težinom posebno sklone niskoj razini nezasićenih masnih kiselina i trebaju dodatne suplemente kako bi zadovoljili svoje dnevne norme. Osobe s BMI-om iznad 30 bi se trebale posebno usredotočiti na unos dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Izvor: Ken D. Stark. (2016). Report in the journal Progress in Lipid Research.
2 Vikinzi su započeli trend omege-3!

Prije više od tisuću godina, Vikinzi su vadili tekuću mast iz tuljana i morževa i pili ju kako bi dobili snagu i uživali u dobrom zdravlju. Morske masti oduvijek su bile važne u norveškoj prehrani, a riblje ulje i omega-3 dobro su poznati norveški izvozni proizvodi.

4 Jak antioksidans

Losos je bogat antioksidansom zvanim astaksantin. Astaksantin je crvene boje i odgovoran je za boju mesa lososa i f kapsula. Pomaže u održavanju svježine, što je u slučaju omega-3 ulja ključno i omogućuje izbjegavanje užeglosti što može uzrokovati smanjenu učinkovitost proizvoda.

6 Jedete li ribu 2 - 3 puta tjedno?

Masna morska riba najbolji je izvor omega-3 masnih kiselina, preporučuje se jesti čak 2 - 3 puta tjedno. Nažalost, ona je skupa i mnogi ju jednostavno ne vole. Dvije OmegaMarine™ kapsule dnevno dovoljne su za zadovoljenje preporučenih dnevnih potreba za omega-3, čak i ako uopće ne jedete ribu.

Izvor: Sažetak prehrambenih preporuka dostupan u izvješću Komisije Europske unije https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/food-based-dietary-guidelines-europe-table-9_en
8 Japanci žive dulje

Stanovnici Japana i Južne Koreje jedu puno ribe i imaju najveći udio omega-3 kiselina u staničnim membranama na svijetu (oko 10%). To je možda jedan od razloga zašto žive tako dugo u usporedbi s drugim narodima.

Izvor: Oxford University, United Nations and Ken D. Stark. (2016). Report in the journal Progress in Lipid Research.
10 Omega-3 donosi ravnotežu u našu prehranu

Danas u našoj prehrani nedostaje ravnoteža između omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Naši preci iz kamenog doba imali su ujednačen omjer ovih masnih kiselina, a u zdravoj mediteranskoj prehrani, bogatoj ribom i povrćem, taj omjer je iznosio 2:1. Europljani danas jedu sve više prerađene hrane kao glavni izvor omega-6 masnih kiselina, što je dovelo do opasnog povećanja ovog omjera na 25:1! Ovo je vrlo nezdrav trend, stoga Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje više omega-3 masnih kiselina kako bi se uravnotežio višak prerađene hrane u našoj prehrani.

12 Nemojte se zavaravati!

Proizvođači ribljeg ulja ili omege-3 s okusom sintetičkog limuna, naranče ili vanilije prikrivaju lošu kvalitetu sirovine i oksidaciju ulja. Oksidacija može biti odgovorna za nižu kvalitetu ulja. OmegaMarine™ je napravljen od prirodnih sastojaka, bez pojačivača okusa i arome, jer nemamo što kriti.

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja usluga. Pretpostavljamo da se slažete, ako ne možete ih isključiti ako želite saznati više pročitajte.
×
50%
POPUSTA
OmegaMarine™
Samo sada uštedite
blizu 192 EUR!